Wil jij deelnemen aan de Hanswijkprocessie?

Klik hier

PRAKTISCHE INFO

Foto's van vorige edities

Home

Sinds 1272, al meer dan 700 jaar dus, trekt de Hanswijkprocessie jaarlijks op de zondag voor O-H-Hemelvaart door de straten van Mechelen. Daarmee is het waarschijnlijk de oudste processie van ons land. Hanswijk is een oude wijk in Mechelen, waar sinds mensenheugenis Maria wordt vereerd – je vindt er ook de mooie en imposante Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek.

Visie "Ja"

Het kernwoord van de processie is "Ja". Ja zeggen tegen het leven zelf, ja zeggen tegen de vele mooie dingen die we op onze weg tegenkomen, maar ook tegen de uitdagingen die ons gesteld worden, en tenslotte, ja antwoorden op de vragen die God ons stelt. Want iedereen wordt op één of ander moment in zijn leven geconfronteerd met de vraag: waarom leven wij? Waartoe werden wij geboren? Naar waar, wat of wie zijn wij op weg? Wat is de zin van ons leven en hoe kunnen we op de beste manier door het leven gaan...?

Een boeiend gebeuren voor iedereen!

Wie van geschiedenis houdt, zal zich aangesproken voelen door de prachtige historische groepen waar de Bourgondische hertogen Filips de Goede en Karel de Stoute of de kranige Margaretha van Oostenrijk uit de Habsburgse periode, ons even terug plaatsen in het Mechelen van weleer!

Wie een beetje dieper kijkt, zal echter iets van zijn eigen leven herkennen in de groepen die voorbij gaan. Wat er getoond wordt zijn immers de oerbeelden van de mensheid: de vreugdevolle verwachting van een kindje, de dankbare vreugde bij de geboorte van een kindje, de pijn en de vragen bij lijden en dood.... Allemaal situaties die we ook op één of andere manier in ons eigen leven meemaken. Het zal ons doen nadenken, ons bevragen.... 

Zin in een dagje uit...

...wanneer de lente begint te kriebelen en ons uitnodigt om weer naar buiten te komen? Bent u liefhebber van prachtige historische kostuums? Of houdt u meer van sfeervolle bijbelse evocaties? Kan u genieten van het dynamisch samenspel van woord, zang, dans, muziek, vendeliers,... en liefst nog met een zekere inhoud, een boodschap waarmee je iets kan doen in je eigen leven?

Dan is de Mechelse Hanswijkprocessie op zondag 1 mei 2016 zeker iets voor u!

EN

FR

DE